Sestavine:
– 3 jajca
– 100g sladkorja v prahu
– 3 žlice tekočega medu
– 150g masla
– 500g moke
– 3 žlice kakava
– 500g temne čokolade
– 1 žlico začimb za medenjake
– 2 žlici ruma
– Jajce za premaz
– Okrasitev: čokoladni preliv, beljakov preliv
Z električnim mešalcem zmešajte jajca s sladkorjem in medom, nato dodajte stopljeno maslo s čokolado (maslo in čokolado skupaj stopite nad soparo), kakav, rum in na koncu še moko z začimbami. Testo do konca zgnetite z rokami (če bo preveč mokro dodajte še malo moke) in ga pustite počivati cca 30 min.
Testo razvaljajte (debelina naj bo približno 3mm) in izrežite z modelčki različne oblike in jih položite na pekač s peki papirjem ter pecite 8-10 min na 180 C. Še vroče medenjake premažite z razžvrkljanim jajcem in jih pustite, da se ohladijo.
Čokoladni preliv: v 1,5dl sladke smetane stopite 100 g čokolade (ne sme zavreti)
Beljakov preliv: 200g presejanega sladkorja v prahu, 1 žlico škroba, sok ¼ limone, 1 beljak (K sladkorju in škrobu postopoma dodajte beljak in limonin sok. Z metlico za sneg stepajte toliko časa, da dobite gladek preliv. Z dresirno vrečko ga nanesite na medenjake in pustite, da se posušijo.)
Želimo vam prijetno praznično ustvarjanje.