– 1kg moke
– 3 dag kvasa
– 2 rumenjaka
– 5 dl mleka
– 4 dag masla
– Sol
– 1 žlica skute
Najprej naredimo kvasec (v manjšo posodico denemo malo sladkorja, moke, zdrobljen kvas in prelijemo z mlačnim mlekom). V večjo posodo pripravimo moko in jo posolimo. Skupaj zmešamo rumenjake, mlačno mleko in stopljeno maslo. K moki najprej dodamo kvasec in nato prelijemo z mešanico rumenjakov, mleka in masla. Na koncu dodamo še žlico skute. Zgnetemo v gladko testo in pustimo vzhajati. Potem testo razvaljamo na 5mm debelo in ga narežemo na kvadrate. Na sredino denemo marmelado (predlagamo slivovo z rumom), oblikujemo cmoke in jih pustimo še malo vzhajati. V večji posodi zavremo vodo in jo solimo. Cmoke položimo v vodo (predlagamo, da ne kuhate več kot 3 naenkrat, ker zelo narastejo) in jih pokrite kuhajte 10 minut.
VANILIJEVA KREMA
– 3 rumenjake
– 0,5l mleka
– 2 žlici ostre moke
– 4 žlice sladkorja
– 1 vanilijev sladkor
0,4 l mleka zavremo. Posebej razžvrkljamo rumenjake, dodamo preostalo mleko, sladkor, vanilij sladkor in mešanico vlijemo v vrelo mleko (kot pri kuhanju pudinga) in 10 minut neprestano mešamo, da ne nastanejo grudice (lahko uporabite tudi električni mešalec). Kremo lahko uporabite za razne biskvite, torte. Pri cmokih jo postrezite mlačno.
Pa dober tek!